June 23, 2004

ملوانان بريتانيا در قبال آزادى ۳۰ ايرانى بازداشتى در عراق؟

عليرضا نورى زاده، / دويچه وله / صداى آلمان

سخنان سردار سرتيپ عليرضا افشار از فرماندهان سرشناس سپاه پاسداران و معاونت فرهنگى و تبليغات دفاعى ستاد كل فرماندهى قوا، در رابطه با افسران و ملوانان بازداشت شده بريتانيايى در ايران مبنى بر اينكه در صورت اثبات اين امر كه آنها در ورود به آبهاى ايران قصد سوئى نداشته و به اشتباه وارد حريم آبى جمهورى اسلامى شده اند، كار آزادى آنها را به سرعت انجام خواهد گرفت، همراه با گفته هاى تونى بلر نخست وزير بريتانيا بامداد امروز كه حكايت از حل سريع بحران تازه در روابط بين لندن و تهران مى كرد، گوياى اين واقعيت است كه جمهورى اسلامى پس از جدى ديدن اخطارهاى دولت بريتانيا، به سرعت عقب نشسته است.

روزنامه هاى بريتانيا از جمله تايمز و گاردين و ديلى تلگراف كه نقطه نظرهاى محافظه كاران را انعكاس مى دهد در شماره هاى ديروز و امروز خود، به طور ضمنى يادآور شدند، بين حملات اخير انصار حزب اله و وابستگان رهبر جمهورى اسلامى به سفارت بريتانيا در تهران و توقيف سه قايق و ملوانان انگليسى رابطه اى مستقيم وجود دارد. تهران به شدت از موضع گيرى هاى اخير بريتانيا پيرامون برنامه هاى اتمى اش و نيز پرونده حقوق بشر رژيم اسلامى به شدت خشمگين است. تايمز از قدرت نمايى محافظه كاران و پاسداران سخن مى گويد كه با محوشدن سايه ى محمد خاتمى و ياران اصلاح طلبش از صحنه سياسى ايران، هر روز سنگر تازه اى را به تسخير درمى آورند.

در اين حال اشاره راديو آلمان به خواستهاى اعلام نشده سپاه پاسداران از انگليس و در راس آنها آزاد كردن چهل عضو واحد جديد انتحارى سپاه كه ماه پيش در عراق توسط نيروهاى اوكراينى دستگير و سپس به نيروهاى بريتانيايى تسليم شده اند، اينك مورد تاييد مقامات انگليسى قرار گرفته است. در واقع در كنار غضب رهبر جمهورى اسلامى و ارگانهاى وابسته به او مثل سپاه از سياستهاى اخير بريتانيا، سپاه پاسداران با در اختيار داشتن ۹ افسر و ملوان انگليسى كه كار آموزش واحدهاى آبى نيروهاى امنيتى و پليس عراق را برعهده داشته اند، فرصت طلايى براى نشان دادن قدرت خود پيدا كرده است.

روزنامه «اينديپندنت» با چاپ كاريكاتورى از جك ستراو وزير خارجه بريتانيا و مدافع سرسخت سياست نزديكى و تفاهم با جمهورى اسلامى موضوع يك مقاله را در خطوط تصويرى بيان كرده است. كاريكاتور سپاهيان ايرانى را نشان مى دهد كه در شط العرب قلاب انداخته اند، آنهم به اميد صيد يك ماهى بزرگ. اما ماهى كه به قلاب آنان آويزان است كسى جز جك استراو وزير خارجه بريتانيا نيست. استراو در لندن از طريق تلفن با خرازى در تماس بوده است و همزمان ريچارد دالتون سفير بريتانيا در تهران و مرتضى سرمدى سفير جمهورى اسلامى در لندن كه ماموريتش پايان يافته است، با تماسهاى مستمر كوشيده اند از گسترش بحران در روابط دو كشور جلوگيرى كنند.

دالتون كه ۱۸ ماه پيش به تهران اعزام شد، تاكنون موفق به مهار حداقل ۵ بحران در روابط كشورش با جمهورى اسلامى شده است. او كه يك ديپلمات برجسته انگليسى است كه به خونسردى اشتهار دارد، زمانيكه سفارتش در تهران در محاصره نيروهاى امنيتى هدف سنگ پراكنى و كوكتل مولوتف انداختن انصار حزب اله قرار گرفت، به جاى آنكه چمدان ببندد، و به كشورش بازگردد، در تهران ماند تا مانع از آن شود، حادثه اشغال سفارت امريكا در آغاز انقلاب تكرار شود. تونى بلر كه با اطمينان خاطر از آزادى قريب الوقوع ملوانان انگليسى ياد كرد، چنين اشاره اى به موضوع سى ايرانى بازداشت شده در عراق نكرد. اما گفته مى شود پشت پرده بر سر آزادى آنها نيز توافق شده است.


June 23, 2004 08:33 PM






advertise at nourizadeh . com