October 14, 2004

تهران ـ لندن، فصل سرد روابط دو جانبه

نشست وز‌رای خارجه اتحاديه اروپا در لوکزامبورک بدون ترديد آهنگ ناخوشايندی برای جمهوری اسلامی داشته است. به گفته يک کارشناس انستيتوی سلطنتی روابط بين الملل، اينک فقط انتقادها و اخطارهای اتحاديه اروپا در رابطه با پرونده اتمی ايران، گوش مقامات جمهوری اسلامی را نمی آزرد، بلکه پرونده حقوق بشر نظام نيز، بارديگر گشوده شده است.

چنين به نظر می رسد که پس از سرپيچی جمهوری اسلامی از تعهداتی که سال گذشته به واسطه ی وزرای خارجه بريتانيا، آلمان و فرانسه به آژانس بين المللی انرژی اتمی داده بود، اينک اتحاديه اروپا مصمم است که با صدای همآهنگ و واحدی با تهران سخن گويد.
منابع نزديک به وزارت خارجه بريتانيا تاکيد می کنند، ديگر گفتگوهای سازنده ی پشت پرده با مقامات جمهوری اسلامی ثمری ندارد، به ويژه آنکه زمان درازی تا نيمه نوامبر که نظر نهايی آژانس بين المللی انرژی اتمی نسبت به فعاليتهای مشکوک جمهوری اسلامی در عرصه ی به خدمت درآوردن انرژی اتمی باقی نمانده است.
مفسر راديو تلويزيون دولتی بريتانیا در رابطه با ماموريت جديد آقای خاوير سولان کميسر عالی اتحاديه اروپا در گفتگو با مقامات جمهوری اسلامی به عنوان نماينده ی همه ی کشورهای عضو اتحاديه، بر اين باورست که اين ماموريت نيز در پرتو بهانه جويی های تهران، بخت موفقيت چندانی ندارد.
در اين ميان دستگيرهای اخير در ايران، استعفای محمد علی ابطحی معاون محمد خاتمی و يکی از پايدارترين حامیان اصلاحات، در کنار سختگيری های بسيار نسبت به صاحبان سايتهای اينترنتی و قتلهای مرموز اخير که در جنوب تهران دهها کودک را هدف قرار داده بود و شایعاتی که پيرامون فروش اعضای بدن اين کودکان پس از تجاوز و قتل آنها بر سر زبانهاست، سازمانهايی چون عفو بين الملل را نسبت به وضع حقوق بشر و امنيت زنان و کودکان در ايران به شدت نگران و وادار به واکنش کرده است.
جمهوری اسلامی از فضايی که در مطبوعات و محافل سياسی و رسانه ای بريتانيا عليه سياستها و عملکردش ايجاد شده به شدت ناراضی و نگران است.
در اين حال سفير جمهوری اسلامی در لندن آقای مرتضی سرمدی در حالی لندن را ترک می گويد که هيچ خبری از فضای دوستانه و گرمی که بر روابط دو کشور با ورود او به لندن مدتی کوتاه پس از انتخاب محمد خاتمی سايه انداخته بود، وجود ندارد.
سفير جديد آقای محمد حسين عادلی کارشناس اقتصادی و سفير اسبق ايران در ژاپن و کانادا بيش از آنکه سفير دولت خاتمی باشد، نماينده شخص آقای هاشمی رفسنجانی است. و بعضی از مقامات بريتانيا پنهان نمی کنند که برای حل مشکل روابط با جمهوری اسلامی، برقراری رابطه ای نزديک با هاشمی رفسنجانی از طريق عادلی مشاور نزديکش، می تواند بسيار سودمند باشد.

عليرضا نورى زاده براي صداى آلمان از لندن


October 14, 2004 11:36 AM






advertise at nourizadeh . com