راديو فرانسه
کنگره آمریکا: نیروی قدس با القاعده همکاری دارد
علیرضا نوری زاده مفّسر مسایل خاورمیانه در مورد گزارش کنگرۀ آمریکا در خصوص همکاری و ارتباط سپاه قدس سپاه پاسداران ایران با القاعده در گفتگو با ناصر اعتمادی از جمله گفته است : ...
Download file
نوشتۀ ٬ فرید وهابی
یک گزارش امنیتی که به سفارش کنگرۀ آمریکا تهیه شده، اطمینان میدهد که به رغم اختلافات مذهبی، نیروهای ویژۀ سپاه پاسداران ایران با سازمان القاعده همکاری محکمی دارند. در این گزارش آمده است که این همکاری برای مقابله با نفوذ آمریکا درخاورمیانه و آسیای جنوبی شکل گرفته است. نویسندۀ گزارش معتقد است که اگراین موضوع جدی گرفته نشود، میتواند برای آمریکا بسیارخطرناک باشد.
گزارشی که روز چهارشنبه -۱۴ اردیبهشت- توسط کنگرۀ آمریکا در واشنگتن منتشر شد، در بارۀ روابط نیروهای ویژۀ سپاه پاسداران، معروف به سپاه قدس، با سازمان القاعده سخن میگوید.
این گزارش به سفارش گروهی از نمایندگان کنگره، توسط یک مؤسسۀ مشاوره در اموراستراتژیک، به نام شرکت کرونوس Kronos در بارۀ مبارزه با تروریسم تهیه شده است. این گزارش به دنبال کشته شدن اسامه بنلادن به دست نیروهای آمریکایی منتشر میشود.
در این گزارش از جمله آمده است: "ایران آرام آرام روابط کاری محکمی با رهبران اصلی القاعده ایجاد کرده است". نویسندۀ گزارش که مایکل اس. اسمیت نام دارد، می نویسد: "این روابط برای مقابله با نفوذ آمریکا در خاورمیانه و آسیای جنوبی شکل گرفته است".
گزارش میافزاید که "ایران احتمالاً القاعده را در بسیج تروریستها کمک میکند تا بتوانند سوءقصدهایی علیه آمریکا و متحدانش به اجرا بگذارند". به باور نویسندۀ گزارش، رژیم جمهوری اسلامی با پشتیبانی از القاعده، به گسترش شعاع عمل این سازمان کمک میکند.
گزارش میافزاید که تاکنون روابط سپاه قدس و سازمان القاعده به اندازۀ کافی مورد توجه قرار نگرفته، زیرا معمولاً این پیشداوری وجود دارد که ایرانیان شیعه و غیرعرب هیچگاه با اعضاء عرب و سنی مذهب سازمان القاعده همکاری نخواهند کرد.
شرکت کرونوس در گزارش خود برای نمایندگان آمریکایی توضیح میدهد که شروع روابط میان رژیم ایران و القاعده به دهۀ ۹۰ میلادی بازمیگردد، یعنی زمانی که سپاه قدس، حزبالله لبنان را در آموزش دادن افراد اسامه بنلادن یاری می داد.
دراین گزارش آمده است: "از یازده سپتامبر به بعد، همکاریها تقویت شده است. صدها عضو سازمان القاعده و همچنین برخی اعضاء خانوادۀ رهبران اصلی این سازمان، به ایران پناهنده شدند".
درسال ۲۰۰۹، فاش شد که حداقل یکی از همسران اسامه بنلادن و پنج فرزند وی، مدتها در تهران زندگی میکردهاند. این موضوع با پناهنده شدن یکی از دختران بنلادن به سفارت عربستان در تهران، در رسانهها منعکس شد.
گزارش به نمایندگان کنگره درپایان هشدار میدهد که "اگر هیچ اقدامی صورت نگیرد، روابط ایران و القاعده ممکن است برای آمریکا و متحدانش گران تمام شود".
دائرةالمعارف ویکیپدیا نیروی قدس را "نیروی ویژه و زیرشاخهای از نیروهای پنجگانه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی" معرفی میکند که مسئولیت فعالیتهای نظامی برونمرزی را به عهده دارد و فرماندهی آن در حال حاضر در دست قاسم سلیمانی است. تعداد نفرات آن پانزده هزار تخمین زده شده است.
ویکیپدیا میافزاید: "نیروهای قدس در جنگ ایران و عراق بهعنوان نیروی مرزی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تشکیل شد و فعالیتش را با حمایت از کردها برای مقابله با صدام حسین در زمان جنگ ادامه داد. همچنین با حمایت از احمدشاه مسعود در جنگ شوروی در افغانستان و بعدها در مقابله با طالبان دامنه فعالیتش را گسترش داد".
علیرضا نوری زاده مفّسر مسایل خاورمیانه در مورد گزارش کنگرۀ آمریکا در خصوص همکاری و ارتباط سپاه قدس سپاه پاسداران ایران با القاعده در گفتگو با ناصر اعتمادی از جمله گفته است :
تهیه این گزارش از زمانی بسیار دور و طبیعتاً بسیار پیش از شناسایی و کشته شدن رهبر القاعده آغاز شده بود. بنابراین، انتشار آن دو سه روز پس از کشته شدن اُسامه بن لادن کاملاً تصادفی است. از طرف دیگر، موضوع طرح شده در این گزارش چندان تازگی ندارد : بارها مقامات و فرماندهان نظامی آمریکایی از جمله دیوید پترآئوس و وزیر دفاع آمریکا رابرت گیتس از روابط پشت پردۀ سپاه پاسداران ایران و طالبان و القاعده سخن گفته اند. بگذریم از اینکه موضع جمهوری اسلامی در قبال کشته شدن اُسامه بن لادن دو پهلو و مبهم بوده است... نگرانی از حضور آمریکا در منطقه، جمهوری اسلامی را به همسوی و همکاری با القاعده علیه دشمن مشترک شان – آمریکا - واداشته است. نباید از یاد برد که جمهوری اسلامی از دیگر جریانات اسلامگرای سنی نظیر حماس نیز پشتیبانی کرده و می کند که صریحاً اندیشه های ضدشیعه دارد. این دست اندیشه ها نمی توانسته مانع از همکاری جمهوری اسلامی با القاعده شود. دستگیری عبدالمالک ریگی که به اعدام آن توسط تهران منجر شد با همکاری القاعده صورت گرفت و باز با میانجیگری القاعده گروه تندروی حقانی دیپلمات ایرانی را که به گروگان گرفته بود آزاد کرد. شماری از سران القاعده از جمله سیف العدل که از فرماندهان ارشد القاعده هستند هم اکنون در ایران به سر می برند... دولت آمریکا دست از خوش بینی های گذشته نسبت به سیاست های جمهوری اسلامی ایران برداشته است و به گمان من تکلیف سوریه که روشن بشود، نوبت ایران خواهد بود...
با اینحال، مقامات نظامی آمریکایی تاکنون چندین بار گفتهاند که رژیم ایران و سپاه قدس، با طالبان افغانستان همکاری میکنند. به عقیدۀ آنان، جمهوری اسلامی در این موارد بازی دوگانهای را پیش میبرد و به عنوان مثال، احتمال قدرت گرفتن دوبارۀ طالبان را از نظر دور نمیدارد.
May 8, 2011 06:34 PM