رادیو زمانه
«هدف انتخابات سوریه ابقای بشار اسد است»
ایرج ادیبزاده
انتخابات ریاست جمهوری در سوریه بامداد سه شنبه، سوم ژوئن در مناطق زیر کنترل حکومت آن آغاز شد. بیش از پانزده میلیون سوری واجد شرایط رأیدهی بودهاند. این در حالی است که بیش از نیمی از مردم سوریه آواره شدهاند.حکومت سوریه با اطمینان از برنده شدن بشار اسد که از سال ۲۰۰۰ در قدرت است، انتخابات ریاست جمهوری را در حالی برگزار کرد که سه سال از جنگ داخلی با بیش از ۱۶۰ هزار کشته و چند میلیون آواره می گذرد.
مخالفان و کشورهای پشتیبان آنها انتخابات را تحریم کرده و آن را « نمایش مسخره » توصیف کردهاند.
کارشناسان، انتخاب پیشبینی شده بشار اسد را عامل مهمی برای ادامه جنگ و ویرانی سوریه میدانند.
جان کری، وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا گفته است که کشورش و غرب انتخابات ریاست جمهوری سوریه را به رسمیت نمیشناسند، و انتخابات سوریه ساختگی و وسیلهای است که به اسد مشروعیت ببخشد، اما کسی در جامعه جهانی به آن احترام نخواهد گذاشت.
سخنگوی وزارت خارجه فرانسه نیز گفته است: «بشار اسد خود را نامزد ریاست جمهوری کرده، بیآنکه آیندهای به مردم سوریه نشان دهد.»
او همچنین افزوده است: "برای فرانسه تنها یک راه حل در سوریه وجود دارد که ایجاد دولتی انتقالی با قدرت اجرایی کامل است."
در تهران دو روز مانده به انتخابات سوریه، نشستی موسوم به «کشورهای دوست سوریه» با حضور مسئولان کمیسیون سیاستهای خارجی برگزار شد. تهران اعلام کرد که سوریه را در دوران بازسازی همراهی میکند و در کنار بشار اسد میایستد. اما انتخاب مجدد بشار اسد در سوریه چه جایگاهی دارد؟ آیا این بار صندوقهای رأی سرنوشت او را تعیین میکنند؟ جمهوری اسلامی چه نقشی در این انتخابات داشت؟
در صورت سقوط بشار اسد، این وضعیت چه تاثیری بر جمهوری اسلامی و متحدش حزب الله لبنان خواهد گذاشت؟
این پرسشها را «رادیو زمانه» با علیرضا نوریزاده و حسن هاشمیان، دو کارشناس مسائل خاور میانه، به بحث گذاشته است.
June 5, 2014 10:11 AM