جنگ در فلوجه، نقش ایران، و نگرانی درباره بالاگرفتن درگیری شیعه-سنی در عراق
ایرج ادیبزاده
هم فضای سیاسی عراق مبهم است، هم رابطه جمهوری اسلام با دولت مرکزی این کشور دستخوش ابهام است. جمهوری اسلامی از شورش اخیر طرفداران مقتدی صدر، ملای پرنفوذ شیعی، جانبداری نکرد، اما این به آن معنا نیست که با دولت عبادی در توافق کامل است. ازقرار معلوم اعتماد جمهوری اسلامی به ساختارها و سازمانهایی است که خود در عراق ایجاد کرده، با کمک سپاه پاسداران و قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس، که فرمانده نیروی برونمرزی سپاه است...
گفتوگو با علیرضا نوریزاده و رضا تقیزاده
۱۷ خرداد ۱۳۹۵
جنگ در فلوجه، نقش ایران، و نگرانی درباره بالاگرفتن درگیری شیعه-سنی در عراق
ایرج ادیبزاده
2
هم فضای سیاسی عراق مبهم است، هم رابطه جمهوری اسلام با دولت مرکزی این کشور دستخوش ابهام است. جمهوری اسلامی از شورش اخیر طرفداران مقتدی صدر، ملای پرنفوذ شیعی، جانبداری نکرد، اما این به آن معنا نیست که با دولت عبادی در توافق کامل است. ازقرار معلوم اعتماد جمهوری اسلامی به ساختارها و سازمانهایی است که خود در عراق ایجاد کرده، با کمک سپاه پاسداران و قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس، که فرمانده نیروی برونمرزی سپاه است.
فلوجه، سنگرگیری در برابر داعشیها (۲ ژوئن ۲۰۱۵، عکس از خبرگزاری فرانسه)
فلوجه، سنگرگیری در برابر داعشیها (۲ ژوئن ۲۰۱۶، عکس از خبرگزاری فرانسه)
هم اکنون در اطراف فلوجه جنگی سخت در جریان است. نیروهای ویژه ارتش عراق در کنار یک گروه شیعه تحت حمایت تهران و نیروهای قبایل سنی و ائتلاف بین المللی علیه “دولت اسلامی” (داعش) به این شهر را در محاصره گرفتهاند .هدف بیرون راندن “دولت اسلامی” از منطقهای است که به “دژ جهادیها” شهرت دارد و فاصله آن با بغداد تنها ۵۰ کیلومتر است.
نقش نیروهای شیعی “حشد الشعبی” در حمله به فلوجه به نگرانیها در مورد ستیز شیعه-سنی در عراق و نقشی که تهران در این زمینه ایفا میکند دامن زده است.
روزنامه «ساندی تایمز»، در گزارشی از هشدار مقامات نظامی آمریکایی به دولت عراق مبنی بر اینکه حملات بازپس گیری فلوجه، شاید به ظهور نسخه دیگری از گروه «داعش» بینجامد، خبر داده است.
در این گزارش آمده است : «در حالی که حیدر العبادی نخست وزیر عراق نسبت به اجتناب از فرقه گرایی ضمانت داده، آمریکا نیز نگرانی خود را از بوجود آمدن نسخه جدیدی از داعش در عراق به دلیل خشم سنی ها، در صورت پیروزی نیروهای عراقی در فلوجه، ابراز داشته است.»
تحلیلگر عراقی، فارس بن حزام، میگوید: « امروز عراق شاهد صحنه ی جولان دادن علنی ایران است که سعی می کند حشد الشعبی رابه عنوان نهادی مستقل و شبیه به سپاه پاسداران در صحنه ی نظامی آینده عراق تثبیت کند و این با مخالفت گروه های دیگر به ویژه سنی ها روبرو شده .» یک مشاور ایرانی حاضر در جنگ فلوجه به فرستاده روزنامه ی لوموند گفته : « برادران عراقی و برادران شیعه نیاز به کمک ما دارند. ما انتخاب دیگری نداریم، چون در غیر اینصورت با داعش باید در مرزهایمان مبارزه کنیم .»
رادیو زمانه برای بررسی رویداد های جنگ در عراق و رابطه جمهوری اسلامی با دولت کنونی این کشور این پرسش را با دو تحلیلگر مسایل سیاسی، آقایان علی رضا نوری زاده و رضا تقی زاده، در میان گذاشته است:
رابطه دولت ایران با دولت کنونی عراق چگونه است ؟
مقتدی صدر از رهبران شیعیان عراق رابطه سردی با جمهوری اسلامی دارد و رسانه های تهران از شورش اخیر هواداران وی علیه دولت عبادی استقبال نکردند . این به معنای نزدیکی عبادی به تهران است دستکم در مقایسه با مقتداصدر؟
تصرف فلوجه و بیرون راندن داعشی ها به چه معناست؟ تثبیت دولت مرکزی؛ یا شروع دور جدیدی از درگیری های شیعه و سنی؟
https://www.radiozamaneh.com/281746
June 7, 2016 09:41 AM