حالا نوبت منشور شد / علیرضا نوری زاده
چرا جای پرچم، مشت چپی نشسته و جای تمامیت ارضی را یکپارچگی سرزمینی ایران گرفته است؟!
علیرضا نوریزاده نویسنده و روزنامهنگار
جمعه ۲۶ اسفند ۱۴۰۱ برابر با ۱۷ مارس ۲۰۲۳ ۰:۱۵
یکبار دیگر امضای شاهزاده رضا پهلوی زیر پیماننامه و منشوری آمد که پنج امضای دیگر نیز در کنار امضای او به چشم میخورد. از حاضران در دانشگاه جورج تاون، دو تن (گلشیفته فراهانی و علی کریمی غایباند. بیآنکه غیبتشان معنای جدایی و تبرا جستن از نشست جورج تاون در ۱۰ فوریه باشد. هریک از این دو عزیز لابد دلایلی داشتهاند. باید موضوع تهدیدهای جدی خانوادههایشان و اظهار لطفهای عالیجاه دکتر عبدالکریم سروش، کاشف عظمت و معرفت سید روحالله مصطفوی را هم در نظر داشت.)
اما آنچه مرا به نوشتن این مطلب وادار کرد، شمشیر کشیدن مستقیم و غیرمستقیم خودیهای طرفدار سلطنت مشروطه و مطلقه از یکسو و البته دوستان چپ و ملی!! و قومگرایان افراطی علیه شاهزاده با ایرادهای حقا ملانقطی (و نه لغتی) در مورد منشور بود. منشور مهسا که نامش با ظرافت و دقت بسیار انتخاب شده، «منشور همبستگی و سازماندهی برای آزادی » است که مخفف آن میشود مهسا، نام جاودانه کرد دختر ایرانی من.
حالا بپردازیم به ایرادها (و نه انتقادهایی که از سر خیرخواهی و بعضا با صداقت عنوان شده بود)
نخستین ایراد متوجه مشت گره کرده بهعنوان نماد همدلی و سرسختی مبارزان بر فراز منشور بود. آقا اگر ریگی به کفششان نیست، چرا پرچم شیر و خورشید نشان را فراز نکردند؟
باور کنید اگر پرچم را میگذاشتند فریاد برمیخاست که ای بابا دیدید حرف ما درست بود که این پهلوی چیها از همین حالا میخواهند پرچم سلطنتی رژیم گذشته را توی سر ما بزنند.
برای اشاره به الباقی ایرادها اجازه دهید منشور را بخوانیم:
* ایجاد فشار بینالمللی بر جمهوری اسلامی برای لغو حکم اعدام و آزاد کردن بیقیدوشرط و فوری تمام زندانیان سیاسی.
رایزنی با دولتهای دموکراتیک برای اخراج سفرای جمهوری اسلامی.
* رایزنی با دولتهای دموکراتیک برای حمایت از این منشور و سازماندهی پس از آن.
*ایجاد راههایی برای یاریرسانی به مردم ایران.
تاثیرگذاری این دولتها باید به نحوی صورت بپذیرد که آنها حق دخالت در امور داخلی و تصمیمات مردم ایران را نداشته باشند.
گامهای بعدی با حضور کنشگران داخل ایران بر عدالت انتقالی، تشکیل شورای انتقال قدرت و راهکارهای انتقال قدرت به حکومتی دموکراتیک، ملی و سکولار تمرکز میکند. این کار نیازمند همراهی هموطنان متخصص در رشتههای مختلف است که به همکاری دعوت خواهند شد و کمیتههای تخصصی گذار از جمهوری اسلامی را تشکیل میدهند. سازوکارهای دموکراتیک و اجرایی این همبستگی و سازماندهی برای نتیجهگیری از مبارزات مدنی مردم ایران در اولین فرصت معرفی و اجرا خواهد شد.
باورهای مشترک نیروهای خواهان تغییر نظام جمهوری اسلامی برای رسیدن به ایران دموکراتیک:
حکمرانی دموکراتیک
۱. تعیین نوع حکومت از طریق همهپرسی و استقرار یک نظام دموکراتیک سکولار (بر مبنای اصل جدایی دین از حکومت) که در آن تمامی مقامات سیاسی و رسمی، بهواسطه انتخابات آزاد و دموکراتیک انتخاب میشوند و باید همه شهروندان از هر باور، قوم، جنسیت و گرایش جنسی در پیشگاه قانون، از حقوق و احترام برابر برخوردار باشند.
۲. حفظ یکپارچگی سرزمینی ایران با پذیرش گوناگونی زبانی، قومی (اتنیکی)، مذهبی و فرهنگی آن.
۳. تمرکززدایی از قدرت با سپردن اختیارات مالی، اداری و سیاستگذاری به نهادهای منتخب استانی، شهری و ناحیهای.
۴. تشکیل نهاد مستقل نظارت بر انتخابات و پذیرش نظارت نهادهای ناظر داخلی و بینالمللی بر انتخابات.
۵. برگزاری انتخابات دموکراتیک برای تشکیل مجلس موسسان و تدوین قانون اساسی جدید در فرآیندی شفاف و مشارکتی.
حقوق بشر و کرامت انسانی
۶. پذیرش تکثر و تنوع در جامعە ایران و تلاش برای رفع تبعیضهای تاریخی و کنونی. پذیرش جایگاه زبانهای مادری بر اساس قوانین و کنوانسیونهای بینالمللی.
۷. التزام قانون اساسی جدید به تمامی اصول اعلامیه جهانی حقوق بشر و تمامی حقوق و آزادیهای ذکرشده در آن.
۸. لغو مجازات اعدام و هر نوع کیفر جسمانی؛ ممنوعیت هر نوع مجازات خودسرانه در دوران گذار و پیوستن به کنوانسیون منع شکنجه در نظام جدید.
۹. پیوستن و عمل به کنوانسیون بینالمللی رفع هرگونه تبعیض علیه زنان، عمل به کنوانسیون حمایت از افراد دارای معلولیت، عمل به کنوانسیون حقوق کودکان و تمام کنوانسیونهای بینالمللی که ایران به آنها پیوسته است، اما بدون اجرا باقی ماندهاند؛ پذیرش دو پروتکل اختیاری میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی.
۱۰. پیوستن و عمل به کنوانسیونهای سازمان بینالمللی کار درباره حقوق کارگران شامل آزادی تشکل و حق سازمانیابی، اعتصاب و مذاکرهی جمعی؛ تامین سلامت، امنیت و منع تبعیض در محیط کار و ضمانت حداقل دستمزد عادلانه.
عدالت
۱۱. حمایت از تشکیل دستگاه قضایی مستقل بر طبق استانداردهای جهانی.
۱۲- دادخواهی برای تمامی قربانیان جمهوری اسلامی در کمیتههای حقیقتیاب از طریق تشکیل دادگاههای عادلانه و بیطرف با امکان دسترسی آزادانه به وکیل مستقل و انتخابی.
صلح و امنیت
۱۳. انحلال سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و تمام زیرمجموعههای آن. امکان ادغام نیروهای نظامی سپاه در نیروهای نظامی دیگر چون ارتش در صورت اثبات عدم دخالت در جنایات و داشتن تخصص. وظیفه ارتش صرفا دفاع از یکپارچگی سرزمینی کشور باشد.
۱۴. تعامل و ایجاد رابطه صلحآمیز با تمامی کشورهای جهان و پایان دادن به دخالت در امور دیگر کشورها و پیوستن به دادگاه بینالمللی کیفری. اقامه دعاوی حقوقی در چارچوب قوانین بینالمللی برای لغو پیمانهای ناعادلانه و مغایر با منافع ملی که در نظام جمهوری اسلامی با کشورهای دیگر یا شرکتها عقد شده است.
۱۵. پیوستن به کنوانسیون ایمنی و امنیت هستهای.
پایداری محیطزیستی
۱۶. التزام به اصول پایه توسعه پایدار و حقوق محیطزیستی بشر و پیوستن و عمل به قطعنامههای سازمان ملل در این موارد.
شفافیت اقتصادی و رفاه
۱۷. از بین بردن انحصارات اقتصادی، رعایت استانداردهای بینالمللی بانکی و مبادلات پولی و همچنین تسهیل مبادلات تجاری و جذب سرمایهگذاران بینالمللی. تمرکز بر سیاستهای جبرانی و امتیازات اقتصادی ویژه برای توانمندسازی مناطق و استانهای محروم نگه داشته شده. شفافیت و مبارزه با فساد و پیوستن به کنوانسیون گروه ویژه اقدام مالی (افایتیاف)
ایران برای گذر از استبداد جمهوری اسلامی نیازمند همبستگی تمام ایرانیان آزاده است. شجاعت مردم ایران و مبارزه پیگیر آنان برای آزادی، چشمانداز روشن فردای ما است. در آفریدن فردای آزاد خود کنار هم بایستیم.)
آیا فراز نخست جای انتقاد دارد؟ ایجاد فشار برای آزادی زندانیان سیاسی و لغو حکم اعدام در تعارض با خواستهای ملت ما است؟ درعین حال رایزنی با دولتهای دموکراتیک برای حمایت از منشور و اخراج سفرای رژیم و ایجاد راههایی برای یاری رساندن به مردم ایران بدون آنکه این دولتها برای دخالت در امور داخلی کشور و تصمیمات مردم ایران حقی داشته باشند، پا گذاشتن روی اصل حاکمیت ملی است؟
آیا تشکیل شورای انتقال قدرت به حکومتی دموکراتیک، ملی و سکولار در تعارض با مواضعی است که اغلب شخصیتهای سیاسی و احزاب چپ و راست طی سالها در برنامهها و خواستهای خود به آنها اشاره و تاکید داشتهاند؟
پس مشکل چیست؟ آیا منشور نوع نظام را تعیین کرده است که بعضی نگران شدهاند که بله رضا دارد جای خود را مستحکم میکند!!
بلافاصله منشور با صراحت اعلام میکند تعیین نوع حکومت از طریق همهپرسی و استقرار یک نظام دموکراتیک سکولار (بر مبنای اصل جدایی دین از حکومت) که در آن تمامی مقامهای سیاسی و رسمی، بهواسطه انتخابات آزاد و دموکراتیک انتخاب میشوند و باید همه شهروندان از هر باور، قوم، جنسیت و گرایش جنسی در پیشگاه قانون، از حقوق و احترام برابر برخوردار باشند.
ایراد این بند در کجاست؟ نوع نظام به فردای آزادی و به اراده مردم در دو وجه همهپرسی و مجلس موسسان موکول شده است.
به اعتقاد من در دو سوی خط اپوزیسیون، کسانی دوست دارند سرنا را از سر گشادش بنوازند. هدف، رضا پهلوی است، حال طرف مشروطهخواه باشد یا چهار تن جدا شده از کومله بهعنوان یک حزب کرد ایرانی با دبیرکلی چون کاک عبدالله مهتدی که بارها در برنامه تلویزیونی من در ایران فردا (پنجرهای رو به خانه پدری) باورش را به تمامیت ارضی و یکپارچگی میهنش ایران، آواز داده است.
در منشور بر حفظ یکپارچگی سرزمینی ایران و تنوع فرهنگی و مذهبی آن تاکید شده است. اما ملانقطی غر میزند که چرا نگفته تمامیت ارضی!!؟
برادرم، خواهرم، یکپارچگی با تمامیت چه تفاوتی دارد؟ راحت بگو بابام جان هرچه رضا پهلوی بگوید حتی در کنار مهتدی، عبادی، اسماعیلیون، بنیادی و علینژاد ازنظر من مردود است و باید در برابرش موضع گرفت!!
از این طرف جمعی فریاد میزنند عدم تمرکز؟ این یعنی تسلیم به جداییطلبان!!
حضرات سلطنتطلب! مکر ویدیوی شاه فقید را ندیدهاید؟ من در برنامهام آن را پخش کردم. چندین بار بر اصل عدم تمرکز، ضرورت تصمیمگیری ده، شهرستان، شهر و استان برای مسائل داخلیشان تاکید کرده است. راستی فکر میکنید در قرن بیستویکم و در منشوری که بر میثاق جهانی حقوق بشر تکیه دارد، میتوان فرماندار سقز را از خراسان انتخاب کرد.
دوستان هیچیک از اقوام ایرانی جداییطلب نیستند. اگر چهارتا و نصفی با الطاف خاندان علیاوف و کمیته مرکزی غیرموجود و خیالی یک حزب کرد و نمکپروردگان «یا حبیبی» و سفرهچینان حمید گل پاکستانی جیغوارههایی میکشند، این دلیل جدا دلی ترک و کرد و عرب و بلوچ و… نیست. ای کاش فرصتی بود تا به سخنان عبدالله مهتدی و برادر آزاده ادیب و عاشق حضرت فردوسی و حافظ، زندهیاد دکتر قاسملو، ابوفهد رفیق اهوازیام در پیامی که برای شاهزاده فرستاد، بی تنگنظری گوش میدادید. مولوی عبدالحمید این روحانی آزاده اهل سنت را نمیشنوید وقتی در خطبهاش فریاد میزند من ایرانی بلوچم، ما یک ملت واحدیم.
آیا شما با تشکیل نهاد مستقلی برای نظارت بر انتخابات و …مخالفید؟ آیا ضرورت تشکیل مجلس موسسان را به صورتی شفاف برای تدوین قانون اساسی جدید، در تعارض با مصالح خود و نه خانه پدری میدانید؟
با پذیرش زبانهای مادری در کنار زبان ملی فارسی مخالفید، یا با تکثر و تنوع فرهنگ و سنن و عادات ایرانی؟ اقوام ایرانی طی قرنها این گربه نشسته به دیوار آسیا را حفظ کردهاند، کردها را در برابر عثمانیها، ترکهای سلحشور وطن را در برابر عثمانیها و باقراوفها و نوکرانشان فراموش کردهاید؟ راستی دلاوری و از جان و مال و همسر و فرزند و برادر گذشتگی عربهای ایرانی را در تجاوز صدام حسین به همین زودی فراموش کردهاید؟ فقط کافی بود ۱۰ هزار نفرشان با ارتش عراق همکاری کنند تا خوزستان عزیز، نور چشم ما، عربستان شود. کارونشان خونین شد، نخلهایشان از ریشه قطع شد، خانه و مزرعه و دامهایشان از بین رفت با اینهمه ماندند و جنگیدند تا خوزستان عزیز عربستان و استان نوزدهم عراق نشود. آیا اینها را میدانید و باز تجزیه تجزیه میکنید. مگر بختیاری و قشقایی و بویراحمدی و طالش نیستند که از دلهره دروغینتان از خطر جدایی دم میزنید!؟
راستی لابد با لغو مجازات اعدام مخالفید و قصد دارید در روز رهایی، اهالی ولایتفقیه را بر درختهای خیابان پهلوی به دار بکشید.
آیا با پذیرش کنوانسیونهای بینالمللی درباره حقوق کارگران و حق اعتصاب و … مخالفید یا برپایی دستگاه قضایی مستقل بدون دخالت آخوند را برنمیتابید. چشمانداز یک دادگستری نوین با منظری که فداکاریها و همت والای پرنیا و داور و عبده و متین دفتری و دهها قاضی شریف، پدیدآورندهاش بود، آیا منظر نازیبایی است؟
شاید با بند مربوط به دادخواهی برای تمامی قربانیان جمهوری ولایتفقیه با تشکیل کمیتههای حقیقتیاب و تشکیل دادگاههای عادل و… برای خالی نبودن عریضه مخالفت میکنید.
تعامل صلحآمیز با جهان و منطقه، غرور ملی شما را جریحهدار میکند؟ دوست دارید میلیاردها دلار از ثروت ملی ما خرج حزبالله و حماس و جهاد اسلامی و حشدالشعبی و جامعةالمصطفیالعالمیة شود و برای فرزندان بلوچستان، خوزستان و کردستان و … مدرسه و بیمارستان و هنرستان و دانشگاه نسازد؟ پیوستن به کنوانسیون ایمنی و امنیت اتمی و التزام به مبانی پایهای محیطزیست در نگاه شما ملانقطیها بر ضد مصالح عالیه ملی است یا کار از جای دیگری میلنگد؟
در عرصه اقتصاد هم ایراد گرفتهاید حال آنکه منشور تاکید میکند:
«از بین بردن انحصارات اقتصادی، رعایت استانداردهای بینالمللی بانکی و مبادلات پولی و همچنین تسهیل مبادلات تجاری و جذب سرمایهگذاران بینالمللی. تمرکز بر سیاستهای جبرانی و امتیازات اقتصادی ویژه برای توانمندسازی مناطق و استانهای محروم نگه داشته شده. شفافیت و مبارزه با فساد و پیوستن به کنوانسیون گروه ویژه اقدام مالی (افایتیاف)»، چه ایرادی دارد که بر چهرهاش خنجر خونین کشیدهاید؟
********************
دلم از همه شما گرفته، نیمقرن یا بیشتر است که مینویسم، میسرایم، تحلیل میکنم و در رادیو و تلویزیون از سال ۴۹ میگویم و… در این مدت بسیار دیدهام آنها که راهنمای چپ میزدند و به راست میپیچیدند و آنها که چپرو بودند و با راهنما و بوق و کرنا، راسترو از آب درآمدند. ازاینرو باورشان ندارم، اما این را بهخوبی میدانم رضا پهلوی درد وطن دارد. مثل من دلش برای خانه پدری تنگ شده است، میخواهد بازگردد و از زایشگاه مادران و نوزادان که مادرش او را در یکی از اتاق عملهایش به دنیا آورد و نامش تا فتنه خمینی بر تارکش بود، دیدن کند. آزارش ندهید. رضاشاه را آواز دادید، نوادهاش را که میگوید میآیم با مهر استقبال کنید. نه شاه است و نه رئیسجمهوری، عاشق است همین.
March 17, 2023 02:54 AM